Endokrin ve Meme Cerrahisi

Diyabet ve meme kanseri rahatsızlıkları, endokrin ve meme cerrahisi biriminde tedavi edilir. Böylece rahatsızlıklarınızdan kurtularak sağlığınıza kavuşursunuz.

Tiroid (Guatr) nodülleri

Tiroid kanseri

Paratiroid (Tiroid yanı bezi) Hastalıkları

Paratiroid (Tiroid yanı bezi)
adenom ve kanseri

Adrenal gland
(böbrek üstü bezi)

Nöroendokrin Tümörler

Memenin malign
(kötü huylu) hastalıkları

Memenin benign
(iyi huylu]) hastalıkları

Endokrin ve meme cerrahisi, pek çok hastalığın tedavisinin yapıldığı bir birimdir. Endokrin cerrahisinde organlarda meydana gelen hormonlarla alakalı hastalıklar tedavi edilir. Ayrıca tümörlerin tedavisi de bu bölümde yapılır. Özellikle tiroid ile alakalı problemlerin çözümü için bu birime başvurulmalıdır. Pankreas ve farklı dokulardaki sorunların çözülmesi için de endokrin cerrahisi görev yapar. Meme cerrahisi kapsamında ise meme kanseri ve çeşitli meme hastalıkları tedavileri uygulanır. Aynı zamanda meme koruyucu cerrahi uygulamaları da gerçekleştirilir.

Endokrin ve meme cerrahisinde başarılı sonuçlar elde edilmesi için hastalıkların erken teşhis edilmesi önemlidir. Teşhis için farklı yöntemler kullanılır. Muayene ve mamagrofi ile erken teşhis yapılabilir. MR, PET VE CT de kullanılan yöntemler arasındadır. Gerekli durumlarda ya da diğer teşhis yöntemleri ile sonuç elde edilemediyse lenf bezi biyopsisi yapılır.

Endokrin ve Meme Cerrahisi Kapsamında Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir?

Endokrin cerrahisi kapsamında tedavi edilen bazı hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Guatr
  • Tiroid kanseri
  • Tiroid nodülleri
  • Basedow Graves hastalığı
  • Hipertiroidi çeşitleri
  • Adrenal kanser
  • Adrenal metastazlar
  • Nöroendokrin tümörler
  • Cushing sendromu

Hastalıkların farklı nedenleri olabilir. Özellikle genetik yatkınlık, bu nedenler arasındadır. Çocukluk döneminde maruz kalınan radyasyon, radyoterapi tedavileri nedeniyle tiroid kanseri görülebilir. Down sendromu, iyot eksikliği, şeker hastalığı gibi nedenlerle de tiroid kanseri meydana gelebilir. Hastalığın erken teşhisi için boyunda şişme, nefes alma güçlüğü, seste kısılma gibi belirtiler ciddiye alınmalıdır. Ayrıca cinsel isteksizlik, sinirlilik ve kiloda ani bir artma da görülebilir. Kan ve kolesterol değerleri, tiroid kanseri durumunda düşebilir.

Meme cerrahisi birimlerinde meme kanseri teşhis ve tedavisi yapılır. Aynı zamanda iyi huylu meme hastalıklarının tedavi süreci de bu birimde yürütülür. Meme kistleri, en sık rastlanan hastalıkların başında gelir. Meme başında akıntı,  fibroadenomlar ve ağrı gibi sorunlar durumunda da meme cerrahisine başvurulur. Koltukaltlarında, meme yüzeyinde şişlik gibi belirtiler, kanserin erken dönemde teşhis edilmesini sağlayabilir.

Endokrin Cerrahisinde Hangi İşlemler Uygulanır?

Tiroid bezi, insan vücudu için hayati önemi olan bir dokudur. Tiroid bezinin ürettiği hormonlar, hayati fonksiyonların yerine getirilmesini sağlar. İnsanlarda paratiroid bezleri de vardır. Kalsiyum seviyesinin korunmasını sağlayan bu dokular, düzenli olarak işlevini yerine getirmezse farklı hastalıklar ortaya çıkar. Adrenal bezler de paratiroid bezler gibi hayati fonksiyonları yerine getirir. Endokrin cerrahisinde uygulanan tedaviler sayesinde bu tür problemler giderilir. Endokrin cerrahisinde hastalığın durumuna göre belli işlemler yapılır. Total tiroidektomi ve tiroid lobektomi yapılan işlemler arasında yer alır. Tiroid kanseri, zamanla vücudun farklı noktalarına yayılır. Bu gibi durumlarda tiroid bezi dışındaki dokuların da çıkarılması gerekir. Endokrin cerrahisinde pankreasın çıkarılması, adrenal bezin çıkarılması gibi işlemler de yapılır.

Meme Cerrahisinde Hangi İşlemler Uygulanır?

Meme cerrahisinde meme bütünlüğünün korunması önemlidir. Ancak bunun mümkün olmaması halinde meme içinin tamamen çıkarılması gerekir. Mastektomi ile memenin içi tamamen boşaltılır. Bu uygulama genellikle ileri evre hastalar için söz konusudur. Eğer hasta henüz erken evrede ise meme başı koruyuculu mastektomi uygulanır. Bu yöntemde meme dokusu alınsa bile uç kısmına ve deriye dokunulmaz. Silikon yerleştirilerek doğal bir görünüm elde edilir.

Mastektomi, her iki meme için yapılabileceği gibi sadece biri için de yapılabilir. Gerekli durumlarda koltuk altındaki lenfler de çıkarılır. İzsiz ve onkoplastik gibi farklı cerrahi teknikler de vardır. Meme kanseri ameliyatı sonrasında belli detaylara dikkat edilmelidir. İlaçların kullanılması önemli detayların başında gelir. Belli bir süre kol hareketleri kısıtlanmalıdır. Operasyon sonrasında hasta genellikle iki-üç hafta içinde günlük yaşantısına geri döner.