Laparoskopik ve Robotik Cerrahi

Laparoskopik ve robotik cerrahi ile ameliyat sürecinde konforunuz daha yüksek olur. Daha hızlı iyileşme de sağlayan bu cerrahi teknikleri ile kısa sürede günlük hayatınıza dönersiniz.

Sindirim sistemi hastalıkları

Genel cerrahi acilleri

Fıtık

Anal bölge hastalıkları

Karaciğer Hastalıkları

Safra kesesi ve yolları hastalıkları

Reflü hastalığı

Pankreas Hastalıkları

Dalak Cerrahi hastalıkları

Üst GİS ve ALT GİS Endoskopisi

Kapalı yöntem (Laparoskopi ve Endoskopi)

Da- Vinci Robot

Laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahi, ameliyat sürecinin konforlu hale gelmesinde önemli rol oynayan tekniklerdir. Kapalı cerrahi teknikler arasında yer alan laparoskopik ve robotik cerrahi, hastanede kalma süresini azaltır. Aynı zamanda hastada daha hızlı iyileşme gözlenir. Laparoskopik ve robotik cerrahinin belli farklılıkları vardır. Hekim ve hasta bu konuda ortak bir karara varır ve hangi yöntemin uygulanacağı belirlenir.

Klasik cerrahide kesi daha büyükken laparoskopik ve robotik yöntemde farklı noktalarda küçük kesiler atılır. Böylece ağrı oluşumu azalır ve kesi yaraları daha hızlı şekilde iyileşir. Laparoskopik ve robotik operasyon sırasında kamera ile ameliyat yapılacak yerin görüntüsü ekrana yansıtılır. Ancak görüntü netlikleri farklıdır. Laparoskopik cerrahi, kalp ve akciğerinde ciddi seviyede bir rahatsızlık olanlar için uygun değildir. Bazı durumlarda daha önce geçirilen operasyonlar da bu cerrahi yöntemin uygulanmasına engel olur.

Laparoskopik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Laparoskopik cerrahide laparoskop olarak adlandırılan bir alet kullanılır. Yöntemin laparoskopik cerrahi olarak anılmasının nedeni de budur. Laparoskopun uç kısmında bir ışık vardır. Fiber optik teleskop özelliğine sahip bu alet sayesinde hekim, müdahalelerini kolay bir şekilde yapabilir. Laparoskopik cerrahide komplikasyon riski oldukça azdır. Yara izleri, hızlıca iyileşerek estetik görüntünün bozulmasını engeller. Bu yöntemde ilaç kullanımı da azdır.

Laparoskopik cerrahi pek çok rahatsızlık söz konusu olduğunda kullanılabilir. Bu yöntemin kullanılabileceği bazı hastalıklar şöyledir:

  • Karın bölgesindeki ağrılarının araştırılması
  • Yumurtalık kistleri, aşırı ağrılı adet kanamaları
  • Kısırlık sebeplerinin araştırılması
  • Dış gebelik, apandisit
  • Safra kesesi ve uterusun alındığı operasyonlar
  • Obezite cerrahisi
  • İç organların kısmen ya da tamamen alındığı operasyonlar
  • Mide hastalıkları

Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Robotik cerrahi, son yıllarda pek çok operasyon sırasında kullanılır. Operasyon sırasında hastanın vücudunda küçük delikler açılır. Robotun yönlendirmesi, cerrah tarafından yapılır. Operasyon sırasında ameliyat bölgesi ekran aracılığıyla izlenir. Klasik cerrahi tekniklere nazaran robotik cerrahide ağrı oluşumu daha azdır.

Robotik cerrahinin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Estetik açıdan avantajlı bir yöntemdir.
  • Kanama, klasik yöntemlere göre daha azdır.
  • Hasta, kısa süre içerisinde taburcu olabilir.

Robot sistemi, en hassas şekilde işlemleri yapabilir. Robot kollarında titreme gibi sorunlar meydana gelmez. Yüksek çözünürlüklü görüntü kalitesi sayesinde ameliyat bölgesi en net haliyle görülür. Robot kollarının ince yapısı sayesinde organların ve dokuların en uzak noktalarına bile kolayca erişilir. Robotik cerrahinin bazı dezavantajlarından da bahsetmek mümkündür. Dokunma duyusunun olmaması, dezavantajlardan biri olarak sayılabilir. Maliyet yüksekliği, arıza riski de dezavantaj olarak değerlendirilebilir. Ancak profesyonel bir hekim ve ekip sayesinde tüm dezavantajlar ortadan kaldırılır.

Robotik ve Laparoskopik Cerrahi Farkları Nelerdir?

Robotik cerrahi tekniği ile laparoskopik cerrahi arasında belli farklılıklar vardır. İlk farklılık, görüntüleme sistemindedir. Robot sisteminde üç boyutlu bir görüntü elde edilir. Görüntü, robot tarafından sağlanır ve titreme ortaya çıkmaz. Robotik kollar vasıtasıyla makas ve iğne gibi aletler kolayca hareket ettirilir. Robot kollar, el ile yapılacak müdahaleden çok daha fazlasını gerçekleştirir. Laparoskopik cerrahide iki boyutlu görüntü elde edilir. Kompleks işler, robotik cerrahide kolay bir şekilde yapılır. Ancak laparoskopik yöntemde dikiş atma gibi işleri yapmak daha zordur. Üroloji, jinekoloji, kalp-damar cerrahisi ve genel cerrahi gibi pek çok branşta robotik ya da laparoskopik cerrahi kullanılır.

Asst. Prof. Dr. Vahit Mutlu ve ekibi, operasyon türüne göre laparoskopik ve da robotik cerrahi tekniklerini başarılı bir şekilde uygular. Bu sayede hastalar, kısa süre içerisinde günlük yaşamlarına döner. Sağlık problemlerinizin çözümü için siz de hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.