Obezite ve Diyabet Cerrahisi

Obezite ve diyabet cerrahisinde sizin için en uygun tedavi yöntemini belirliyoruz. Doğru tedavi ile fazla kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz.

Tüp Mide Ameliyatı

Obezite, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen bir hastalıktır. Aşırı kilo problemi ve eşlik eden farklı hastalıklarla beraber seyreden obezite, çeşitli cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ayrıca cerrahi dışı yöntemler de vardır.

Obezite cerrahisi ile hastanın kilo vermesi sağlanır. Aynı zamanda eşlik eden hastalıkların da iyileşmesine yardımcı olur. Bu nedenle obezite hastalarının bir an evvel tedavi olmasında fayda vardır. Obezite nedeniyle günlük hayatın sürdürülebilirliğinde de ciddi aksamalar olur. Hareket zorluğu, nefes alamama gibi problemlerin yanı sıra sürecin psikolojik olarak da olumsuz etkileri vardır. Diyabet hastalığı, obezite ile beraber seyredebilir. Ancak kilo problemi olmadan da böyle bir sorun yaşanabilir. Tip 2 diyabet cerrahisi metabolik cerrahi olarak adlandırılır. Metabolik cerrahi sayesinde insülinin aktif hale getirilmesi ve hastalığın iyileşmesi sağlanır.

Obezite ve Diyabet Cerrahisinde Kullanılan Yöntemler

Obezite cerrahisinde farklı yöntemler kullanılır. Hangi yöntemin kullanılacağına, hastanın sağlık durumuna göre karar verilir. Her yöntem her hasta için uygun olmayabilir. En sık şu yöntemler obezite cerrahisinde tercih edilir:

  • Tüp mide ameliyatı: Tüp mide ameliyatı sırasında midenin yüzde seksenlik bir kısmı çıkarılır. Ameliyat sonrasında mide tüpe benzer bir yapıya kavuşur. Midenin küçülmesi neticesinde hastanın açlık duygusu da azalır.
  • Gastrik Bypass: Gastrik bypass yönteminde midenin büyük bir kısmı alınarak sadece küçük bir kısım kalması sağlanır. Mideden ayrılan büyük kısım, operasyon sırasında alınmaz ve hastanın vücudunda kalmaya devam eder. Bu operasyon sonrasında besin emiliminde azalma meydana gelir.
  • Mide balonu: Mide balonu ile midenin kapasitesi ciddi oranda azalır. Bu sayede iştahın azalması sağlanır.

Diyabet cerrahisinde ise şu yöntemler kullanılır:

  • Transit bipartisyon: Obeziteye bağlı diyabet gelişmesi halinde uygulanır.
  • SADI-S: İlk olarak tüp mide ameliyatı yapılır. İnce bağırsağın bir kısmının mide çıkışına bağlanması ile operasyona devam edilir.
  • İleal interpozisyon: Obezite hastalarının daha az açlık hissetmesini sağlar.

Obezite ve Diyabet Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?

Obezite cerrahisi uygulamalarından, vücut kitle indeksi 40 üzerinde olanlar yararlanabilir. Ancak farklı hastalıklar varsa vücut kitle indeksinin en az 35 olması da yeterlidir. 18-65 yaş arasında olmak da şartlardan biridir. Acil bir durum söz konusu ise bu yaş aralığının dışında da operasyon yapılması mümkündür. Obezite cerrahisinden evvel diyet ve egzersiz gibi farklı yöntemler denenmelidir.

Alkol ve madde bağımlıları, kanser hastaları, psikolojik durumu uygun olmayanlar için obezite cerrahisi uygulanmaz. Diyabet cerrahisi ise kan şekeri dengeli bir seviyeye ulaşmayanlar için uygundur. Kan şekerinin yüksek olması nedeniyle organ hasarı varsa cerrahi müdahale yapılması genellikle kaçınılmazdır.

Obezite ve Diyabet Cerrahisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Obezite cerrahisi sonrasında hastaların sıkı bir diyet uygulamaya hazır olması gerekir. Hastalar, diyetisyen kontrolünde kademeli bir diyet uygular. İlk haftalarda sadece sıvı besinler tüketilir. Ardından yumuşak ve katı gıdalar aşamalı olarak tüketilir. Hastalar, katı gıdaya geçse bile aşırı yağlı, sağlıksız gıdalardan uzak durmaları önemlidir.

Obezite cerrahisi sonrasında bol sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Diyabet cerrahisi sonrasında da bol su tüketimine dikkat etmek gerekir. Özellikle operasyon sonrası ilk iki ayda su tüketimi son derece önemlidir. Şeker hastalığı ameliyatı sonrasında diyet de önemli bir detaydır. Hasta, sağlıksız beslenme alışkanlıklarını sürdürürse tekrar diyabet problemi ile karşılaşır. Asst. Prof. Dr. Vahit Mutlu, uzman ekibi ile obezite ve diyabet cerrahisi sürecini başarılı bir şekilde yürütür. Bu tarz sağlık problemlerin çözümü için hemen iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.