Duodenal Switch Cerrahisi
Duodenal switch cerrahisi ile sık sık acıkmaktan tamamen kurtulursunuz. Böylece istediğiniz kiloya kısa süre içinde ulaşırsınız.
İçindekiler
Obezite, dünyada yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Ayrıca obezite çok sayıda hastalığa da neden olur. Bu rahatsızlıktan kurtulmak isteyenler için farklı cerrahi işlemler yapılabilir. Bu işlemlerden biri duodenal switch olarak adlandırılan operasyondur. “Duodenal switch nedir?” sorusunun cevabı, obezitesi olanlar tarafından sıklıkla araştırılır.
Duodenal switch, ince bağırsağın kesilmesi ve mide çıkışına bağlanmasıyla yapılan bir operasyondur. Bu ameliyat, sleeve gastrektomi operasyonuyla karıştırılır. Ancak operasyon sırasında yapılan bazı işlemler farklıdır. Duodenal switch, gıda emilimini azaltmaya yönelik olarak uygulanır. Özellikle yağ emilimi ciddi oranda azalır. Operasyon sırasında midenin yüzde 70’lik bir bölümü alınır. Mide, tüp görünümüne kavuşur. Aynı zamanda bağırsakların da bir kısmı alınır.
Operasyon sırasında bağırsakların ilk bölümü olan kısım yani duodenum bölünür. Bölünen kısım, ince bağırsağın alt kısmı ileuma bağlanır. Ameliyat sonrası, hastanın beslenme düzeni tamamen değişir. Bu ameliyatın belli hastalıkların tedavi edilmesinde olumlu etkileri vardır.
Duodenal switch ameliyatı öncesinde hastanın durumu hekim tarafından değerlendirilir. Gerekli koşulların sağlanması ve hekim onayı ile ameliyat kararı alınır. Uzman bir hekim tarafından ve uygun koşullarda yapılan operasyonlar ile başarılı sonuçlar elde edilir.
Duodenal Switch Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyatlarda ilk olarak hangi cerrahi yöntemin kullanılacağına karar verilir. Hangi yöntemin kullanılacağını hekim tarafından belirlenir. Açık cerrahi, tercih edilebilecek yöntemlerden biridir. Robotik cerrahi de yöntemler arasında yer alır. Bu yöntemde robot vasıtasıyla ameliyat yeri detaylı bir şekilde görüntülenir. Robot sistemindeki kamera sayesinde istenilen noktanın görüntüsü 16 kata kadar büyütülebilir. Duodenal switch operasyonu, laparoskopik cerrahi ile de yapılır. Kapalı yöntemde atılan kesiler oldukça küçüktür. Böylece estetik açıdan bir sıkıntı yaşanmaz.
Duodenal switch ameliyatı sırasında ilk olarak midenin %70’lik kısmı çıkarılır. Böylece midenin hacmi tüp mide ameliyatına benzer şekilde 1,5-2 litre seviyesinden 120 ml seviyesine düşer. Midenin çıkarılmasının ardından pylor adı verilen kısmın biraz ilerisinden on iki parmak bağırsağı kesilir. Kesilen ince bağırsak, midenin çıkışına yerleştirilir. Operasyon sırasında fundus adı verilen alan çıkarılır. Bu kısmın çıkarılması tip 2 diyabet hastalığında tedavi edici etki de gösterir.
Ameliyat sonrasında yağ ve kalori emilimindeki azalma, gastrik bypass ile kıyaslandığında oldukça fazladır. Ayrıca açlık hormonu salgısının yer aldığı kısım operasyon sırasında alındığı için açlık hissinde de ciddi bir azalma olur.
Duodenal Switch Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
Duodenal switch operasyonu için hastanın süper obezite seviyesinde olması yani pek fazla alternatif tedavi yöntemi kalmaması beklenir. Obeziteye bağlı kontrolsüz diyabet ve çeşitli hastalıklar olması durumunda da duodenal switch yöntemi uygulanabilir. Kilo problemi olan kişiler, vücut kitle indeksi 50’den fazla ise duodenal switch ameliyatı için uygun kabul edilir. Hastada çeşitli vitamin ve minerallerin eksik olması, operasyona engel teşkil edebilir. Aynı zamanda kronik hastalıkların olması da hastanın farklı cerrahi yöntemlere yönelmesini gerektirir. Kalın-ince bağırsaklarda meydana gelen hastalıklar söz konusu olduğunda ve daha önce karın kısmından operasyon geçirenler için duodenal switch tavsiye edilmez. Ancak hekim değerlendirmesi neticesinde hastanın durumu incelenir ve buna göre operasyonun yapılıp yapılmayacağına karar verilir.
Ameliyat olmak isteyen kişilerin 18-65 yaş aralığında olması gerekir. Ancak bu aşamada da hasta özelinde bir değerlendirme yapılabilir. Bir kişinin operasyon için gerekli şartları taşımasının yanı sıra psikolojik durumu da önemlidir. Hasta, ameliyat sonrasında yapması gerekenlere psikolojik açıdan hazır olmalıdır. Duodenal switch ameliyatı olanlar, ömür boyu sürecek bir diyet yapmak zorundadır. Ayrıca vitamin ve mineral takviyesi kullanmak da gerekir.
Duodenal Switch Yan Etkileri Nelerdir?
Duodenal switch yan etkileri olabilen bir operasyondur. İshal, ameliyat sonrasında bir süre devam eder. Ancak belli bir süre sonra geçer. Hastalar tarafından iletilen şikâyetlerden biri kötü kokulu gaz problemidir. Bu problem, yağ emiliminin azalmasından kaynaklanır.
Duodenal switch komplikasyonlar arasında safra kesesi taşı da vardır. Bazı hekimler bu tür problemleri engellemek için safra kesesinin alınmasını önerir. Hastanın kabul etmesi halinde safra kesesi alınır. Protein eksikliği ve enerji kaybı da yaşanabilecek problemler arasındadır.
Sindirim sistemi ameliyatlarında risklerden biri kaçak oluşumudur. Karın içi apseler, derin ven trombozu, ince barsak tıkanıklığı, enfeksiyon ve böbrek rahatsızlıkları da görülebilir. Ancak alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda bu tür risklerin olma ihtimali çok düşüktür.
Fazla kilo problemi olan kişilerde operasyonun riskleri ve faydaları değerlendirilir. Şeker, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına karşı faydalı olan operasyon, hastanın hayati risk oluşturan kilolarından kurtulmasını sağlar.
Duodenal Switch Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Duodenal switch ameliyatı sonrası beslenme süreci belli aşamalardan oluşur. Beslenme süreci ilk olarak berrak sıvı dönemi ile başlar. Ardından kulp sıvılar, çorbalar, yumuşak katılar, normal besinler sürecine geçilir. Hangi aşamanın ne kadar süreceği, hastadan hastaya değişir.
Büyük kilo kaybı sağlayan duodenal switch operasyonu sonrasında ilk hafta tamamen sıvı beslenmek gerekir. Bir hafta sonunda sıvı ama daha yoğun içecekler tüketilebilir. Taze sıkılmış portakal suyu, bu aşamada içilebilir. Bir aylık bir süre tamamlandıktan sonra püre besinlere başlanır. Sebze yemekleri püre haline getirildikten sonra tüketilmelidir.
İki ay sonunda normal beslenmeye başlayabilirsiniz. Ancak yiyecekleri iyice çiğnemeye dikkat etmelisiniz. Mineral eksikliğiniz olmaması için beslenme sürecinde yoğun çaba göstermeniz gerekir. Operasyon sonrasında ömür boyu kullanması zorunlu vitamin ve mineraller vardır. Bunların alımını kesinlikle aksatmamalısınız.
Beslenme planı ve vitamin-mineral kullanımı hasta tarafından doğru bir şekilde uygulandığı takdirde ameliyattan fayda elde edilir. Ayrıca yan etki ihtimali de ciddi anlamda azalır. Duodenal switch ameliyatı, mide kelepçesi ameliyatına göre ve cerrahi dışı yöntemlere göre daha garanti bir sonuç verir. Böylece hasta, sağlıklı bir kiloya ve yaşam tarzına kavuşur.