Endoskopik Sleeve Gastroplasti
Endoskopik sleeve gastroplasti yöntemi hızlı şekilde kilo vermenize yardımcı olur. Bu yöntem ile kilo verebilir ve diyabet gibi farklı rahatsızlıklardan kurtulabilirsiniz.
İçindekiler
Obezite seviyesinde kilo problemi olanlar için tüp mide, gastrik bypass gibi cerrahi yöntemler uygulanır. Bu cerrahi yöntemlerin yanı sıra cerrahi dışı yöntemler de öngörülebilir. Uygulanan cerrahi dışı yöntemlerden biri de endoskopik tüp midedir. Bu yöntem ameliyatsız tüp mide olarak da adlandırılır. Pek çok kişi “Ameliyatsız tüp mide nedir?” sorusunun yanıtını merak eder.
Obez hastalara gerekli koşulları sağlamaları halinde endoskopik tüp mide işlemi yapılır. Bu yöntemde hastanın ağzından girilerek mideye dikiş atılır. Dikişler, mide hacminin küçülmesini sağlar. Hastada kesi olmaması, cerrahi operasyonlara kıyasla daha güvenli şekilde operasyon yapılmasını sağlar.
Bariatrik cerrahi yöntemleri, bazen hastaları korkutabilir. Aynı zamanda hastanın psikolojik durumu ve geçirilen hastalıklar da cerrahi yöntemlerin önünde engel teşkil edebilir. Vücut kitle indeksi çok fazla yüksek kişilerde cerrahi işlemler daha uygundur. Ameliyatsız tüp mide operasyonu ise daha çok ileri seviyede obezite problemi olmayanlarda tercih edilir.
Cerrahi işlemler neticesinde kilo kaybını sağlayamayanlar, yeni bir müdahaleye ihtiyaç duyabilir. Böyle bir durumda endoskopik operasyon ile revize yapılması mümkündür. Tüm müdahalelerde olduğu gibi hastanın işlem sonrası süreci nasıl yönettiği, kilo kaybı açısından önemlidir. Hasta, beslenme planı ve egzersiz konusunda gerekenleri yapmadığı takdirde kiloların verilmesi mümkün olmaz. Böyle bir durumda ağrı, acı gibi farklı yan etkiler de daha sık görülür. Bu nedenle operasyon öncesinde hastanın farklı hekimler tarafından kapsamlı değerlendirmeden geçirilmesi ve bilgilendirilmesi şarttır.
Endoskopik Tüp Mide İşlemi Nasıl Yapılır?
“Ameliyatsız tüp mide nasıl yapılır?” sorusunun cevabı, çoğu kişi tarafından merak edilir. Hastalar, özellikle midelerinde ne gibi değişiklikler meydana geleceğini merak eder. İşlem sırasında ilk olarak özel aletlerle mideye ulaşılır. Mideye atılan dikişler ile mide hacmini daha küçük hale getirmek mümkündür. Mideden parça alınması ve parçaların çıkarılması gibi bir durum söz konusu değildir. Sadece dikişlerle daha küçük yeni bir tüp mide oluşturulur.
İşlem öncesinde hastanın aç olması önemlidir. Müdahale, genel anestezi altında yapılır. Bu sayede işlemler sırasında ağrı ya da acı hissedilmez. Operasyon sırasında endoskopi kullanılır. Aynı zamanda overstitch adlı cihazla dikişler atılır. Dikişler, midenin sol kısmında olur. Midenin bu kısmı katlanarak dikilir.
Endoskopik tüp mide işlemi sırasında bağırsaklara herhangi bir müdahale yapılmaz. Sindirim sisteminden parça alınması ya da bağırsakların farklı bir yere dikilmesi gibi durumlar söz konusu değildir. Böylece doğal sindirim mekanizmasında herhangi bir değişim olmaz. Bir saat boyunca süren operasyon neticesinde hızlı bir kilo verme söz konusu olur.
İşlem sonrası genellikle aynı gün hastaneden çıkmak mümkündür. Gerekli durumlarda bir gün yatış söz konusu olur.
Endoskopik tüp mide işlemi, FDA tarafından güvenli olarak kabul edilir. Müdahale sonrasındaki fizyolojik farklılıklar, hastanın daha sağlıklı bir yaşam sürmesini mümkün kılar.
Endoskopik Tüp Mide İşlemi Kimler İçin Uygundur?
Uzun süre diyet ve egzersiz yaptıktan sonra kilo veremeyenler için uygun yöntemlerden biri endoskopik tüp mide operasyonudur. Kilo vermek, çoğu zaman kolay bir iş değildir. Hasta, belli bir süre kilo kaybetmeyi başarsa da sonradan tekrar kilo alabilir. Bu kısır döngü uzun süre devam eder. Nihayetinde hasta, obezite seviyesine ulaşır. Böyle bir durumda fazla kilolarının yol açtığı problemlerden rahatsız olanlar, ameliyatsız tüp mide yöntemine başvurabilir.
Hiatal herni ve gastrit problemi olanlar için bu operasyon uygun değildir. Aynı zamanda hastada peptik ülser olması halinde de farklı yöntemlerin tercih edilmesi daha uygundur. Eğer vücut kitle indeksi 40’tan fazla ise cerrahi bir müdahale yapılması daha doğru olur. Ancak böyle bir durumda hekimin değerlendirmesi önemlidir.
Normal şartlarda vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olmalıdır. Hastanın kilo verme neticesinde düzelebilecek farklı hastalıkları varsa bu durumda vücut kitle indeksi 30 olabilir. Mide küçültme işlemi için psikiyatri onayı gerekir. Öte yandan endokrinoloji hekimleri, iç hastalıkları uzmanları ve diyetisyen tarafından değerlendirme yapılması da gerekir.
Bu yöntemle kilolarından kurtulmak isteyenler, mutlaka operasyon sonrası için hazırlıklı olmalıdır. Hastanın mevcut psikolojik sorunları varsa gerekli durumlarda müdahale öncesi terapi uygulanır. Alkol ve sigara bağımlılığının da tedavi edilmesi önemlidir. Obezite cerrahisi sonrasında ameliyatsız tüp mide yaptıranlar da vardır. Revizyon için bu yöntemin tercih edilmesi mümkündür.
Ameliyatsız Tüp Mide Operasyonu Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Kilo verme için ameliyatsız tüp mide tercih edildiği takdirde belli bir beslenme düzenine uymak gerekir. Beslenme süreci, cerrahi işlemler sonrasında olduğu gibidir. Hasta ilk olarak birkaç hafta sıvı besinler tüketir. Ancak bu süreçte diyetisyen kontrolünde ilerlemek gerekir.
Endoskopik sleeve gastroplasti sonrasında bir ay boyunca sıvı beslendikten sonra püre beslenme aşamasına geçilir. Bu aşamadan sonra kademeli bir şekilde katı beslenmeye geçilmelidir. Diyetisyen tavsiyeleri de beslenme aşamalarında dikkate alınmalıdır.
Endoskopik tüp mide sonrasında yaşam tarzı değişikliği yapmak gerekir. Yani sağlıklı bir beslenme düzeni, yaşam boyu sürdürülmelidir. Yemeklerin uzun süre çiğnendikten sonra yutulmasına dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda su tüketiminin yemeklerle beraber olmaması da önemli detaylar arasında yer alır. Yemeklerden bir saat önce ve sonra su tüketilmelidir. Suyu, yudum yudum olacak şekilde içmek de önemli bir detaydır.
Asitli yiyecekler ve kızartmalar tüketmemeye dikkat etmek gerekir. Aşırı yağlı gıdalar, karbonhidratlar da kilo alımına neden olacağı için ölçülü olarak tüketilmelidir. Uzun vadeli süreçte daha verimli sonuçlar elde etmek için egzersiz yapılmalıdır. Hafif tempolu bir yürüyüş bile kilo kaybının artmasında ve korunmasında önemli bir rol oynar. Uzun vadede farklı sporlar da hekim tavsiyesine uygun şekilde yapılmalıdır. Egzersiz yapmak, kilo verme sürecinde kas kaybı yaşanmaması açısından önemlidir. Ayrıca sarkmaların önüne geçmek için de fayda sağlar.
Doğru beslenme planı neticesinde hasta, hemen kilo vermeye başlar. Bir yılın sonunda fazla kiloların büyük çoğunluğu kaybolur. Doğru beslenme ile diyabet, uyku apnesi, eklem ağrısı, yüksek tansiyon gibi problemler de yok olur. Ayrıca kalp hastalığı ve felç riski azalır.
Beslenme programı uygulanırken hastanın doyma noktasını doğru ayarlaması önemlidir. Doygunluk hissi ilk oluştuğu anda yemeyi kesmelisiniz. Günlük öğünler ve ara öğünler oluşturarak bir anda midenizi yormamanız da önemlidir. Beslenme programındaki gıdalar, vitamin ve mineral açısından zengin olmalıdır. Böylece kilo kaybı kaynaklı vitamin eksiklikleri ve buna bağlı sorunlar yaşanmaz.
Endoskopik Tüp Mide Zararları
Ameliyatsız tüp mide yaptıranların yorumları incelendiğinde, genellikle olumlu sonuçlar ortaya koyulur. En sık mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerin ortadan kalkması için hastanın belli bir süre ilaç kullanması gerekir. Genellikle işlemden iki gün sonra hasta, konforlu bir şekilde hayatına devam eder. Her ne kadar gerekli durumlarda endoskopik tüp mide işlemi geri alınabilse de bu duruma nadiren ihtiyaç duyulur.
Ameliyatsız tüp mide zararları, obezite cerrahisi ile kıyaslandığında ciddi anlamda azdır. Yan etkiler, nadiren ortaya çıkar. Kanama riski oldukça düşüktür. Bu riski daha da azaltmak için antibiyotik ilaçlar verilebilir. Enfeksiyon ve kaçak ihtimali de düşüktür. Pıhtılaşma riskine karşı hastaya kan sulandırıcı ilaç verilir.
Endoskopik tüp mide ile etkili bir sonuç elde edilememesi halinde obezite cerrahisi yöntemleri de uygulanabilir. Ancak mideye yeni bir müdahale yapılmaması için hastanın yeni bir yaşam tarzı benimsemesi gerekir. Operasyon öncesinde neler yapması gerektiğini öğrenen hastalar, kilo vermeye kararlı ve istekli olmalıdır.
Endoskopik tüp mide işlemi, hijyenik koşullar altında ve uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. Alanında yetkin bir hekim, mide operasyonlarındaki riskleri ciddi oranda azaltmayı başarır.
Ameliyatsız Tüp Mide ve Tüp Mide Ameliyatı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Ameliyatsız tüp mide fiyatı ve farklı detaylar açısından ameliyattan farklıdır. Operasyon fiyatları, hastanelere ve hastanın durumuna bağlı olarak değişir. Bu konuda sabit bir ücretten bahsetmek mümkün değildir. Tüp mide ameliyatı, cerrahi bir işlemdir. Karın bölgesinden atılan kesilerle mideden büyük bir parça alınır. Midenin %80’lik bir kısmı çıkarılır. Bu sayede yeni mide, muza benzer bir şekil alır.
Tüp mide ameliyatı sırasında kaçak riski vardır. Ancak hekimin cerrahi işlem sırasında yaptığı müdahaleler, bu riski ortadan kaldırır. Ameliyatsız yöntemde ise kaçak riski minimum seviyededir. Ameliyat sonrasında birkaç gün hastanede yatmak gerekir. Endoskopik yöntemde ise aynı gün taburcu olmak mümkündür.
Kilo kaybı yeterli değilse tüp mide ameliyatının geri dönüşümü mümkün değildir. Endoskopik yöntemde ise geri dönüşüm olanağı vardır. Ameliyatsız tüp mide yönteminde hastanın karnına kesi uygulanmaz. Böylece operasyonun yapıldığına dair hastanın vücudunda belirti kalmaz. Tüp mide ameliyatı için vücut kitle indeksinin daha yüksek olması gerekir. Zorunlu olmadıkça vücut kitle indeksi 40’tan az olanlar ameliyata alınmaz. Ameliyatsız yöntemde ise vücut kitle indeksi 30-40 aralığında olabilir.
Ameliyatsız yöntemlere yatkın hastalara mide balonu uygulamak da mümkündür. Mide balonunda, vücuda tıbbi bir malzeme yerleştirilir. Bu malzeme sonradan şişirilerek bir balon oluşturulur. Balonun herhangi bir zararı yoktur. Belli bir süre sonunda vücuttan atılır. Endoskopik tüp mide ile balona göre daha kalıcı bir zayıflama mümkün olur. Hangi yöntemin hasta için uygun olduğu noktasında kararı hekim verir.