Mide Bandı
Obezite probleminiz varsa ve cerrahi yöntemlere dair çekinceleriniz bulunuyorsa mide bandını tercih etmeniz mümkündür. Mideye yerleştirilen kelepçe ile kolayca kilo verebilirsiniz.
İçindekiler
Mide kelepçesi ameliyatı obezite seviyesinde kilo problemi olan hastalara uygulanan bir operasyondur. Diyet ve egzersiz her ne kadar kilo vermede en güvenilir yöntemler olsa da hastalar, bu şekilde başarılı olamayabilir. Sağlıksız diyetler yapan ve egzersiz yapmayan hastalarda, kilo alımı her geçen gün artar. Böylece hasta, hiç fark etmeden obezite sınırına ulaşır.
Yaklaşık 40-50 kg civarında fazlalığı olanlar, mide bandı yöntemi ile zayıflayabilir. Ancak hastanın operasyon öncesi ve sonrasında bazı detaylara dikkat etmesi önemlidir. Aksi takdirde kilo kaybı söz konusu olmaz.
Operasyon sonrasında hastanın yemek yeme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Öte yandan hekimin önerilerine de harfiyen uymak gerekir. Hekiminiz, operasyon öncesinde ve sonrasında gerekli bilgilendirmeyi yapar. Mide kelepçesi operasyonu sırasında midenin üst tarafına bir bant konulur. Cilt altına yerleştirilen bant, mide hacmini daraltır ve yeme isteğini azaltır. Operasyon sonrasında mide bandı ayarlanabilir. Hastanın ihtiyacına göre ameliyat sonrasında besin geçişi artırılabilir ya da daha fazla azaltılabilir.
Mide Kelepçesi Nedir?
“Mide kelepçesi nedir?” diye araştıranlar, bu yöntemin emin ellerde yapıldığı takdirde son derece güvenli olduğunu bilmelidir. Mide kelepçesi, ilk olarak 1978 yılında uygulanmıştır. Wilkinson ve Peloso, bu tarihte bir hastanın midesine bir bant yerleştirir. Ancak operasyon sırasındaki bant, şimdikilerin aksine ayarlanabilir bir yapıya sahip değildir. 1980’li yıllara gelindiğinde ise ayarlanabilir bantların kullanılması mümkün hale gelmiştir (1).
Mide bandlarının hastanın kilo vermesine yardımcı bir operasyon olduğundan bahsetmek mümkündür. Ancak tek başına kelepçe kullanımı yeterli değildir. Beslenme, egzersiz gibi detaylara da dikkat etmek gerekir. Yeme alışkanlıklarında değişiklik yapmayı amaçlayan operasyonda hastaya göre kilo kaybı miktarı farklılaşır. Bu operasyon sayesinde fazla kiloların tamamından kurtulmak mümkündür. Ayarlanabilir silikon gastrik band mideye yaklaşık bir saat içerisinde takılır. Operasyon sonrasında fazla kiloların tamamının verilmesi için iki yıl beklemek gerekebilir.
Mide kelepçesi ameliyatı olmak isteyenlerin gerekli koşulları sağlaması önemlidir. Alkol ve ilaç bağımlısı olan kişilerde operasyonun yapılması mümkün değildir. Hastada ameliyatın yapılmasına engel teşkil eden hastalıklar da olabilir. Bu durum hekim tarafından değerlendirilir. Kilo kaybının aciliyetine bağlı olarak hastalığa rağmen ameliyata karar verilmesi de mümkündür.
Vücut kitle indeksi değerinin uygun olmaması halinde diğer cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemler de uygulanabilir. Yutulabilir ya da endoskopik mide balonu, tüp mide gibi operasyonlar da kilo kaybı için uygulanır. Hasta için en uygun yöntem hekim tarafından belirlenir.
Kimler Mide Bandı Taktırabilir?
“Mide kelepçesi kimlere takılır?” sorusu pek çok kişinin aklını kurcalar. Operasyon için hastanın 18-65 yaş aralığında olması beklenir. Gerekli durumlarda bu yaş aralığında olmayan kişilere de mide bandı takılması mümkündür. 18 yaşından küçük hastaların ebeveynleri, ameliyata onay vermelidir. Aynı zamanda operasyon için gerekli koşullar da sağlanmalıdır. Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastalar, ameliyat için uygundur. Ancak gerekli durumlarda vücut kitle indeksi 35’e kadar düşebilir. Eğer obeziteden kaynaklı diyabet gibi hastalıklar söz konusuysa indeks değeri bu seviyede olanlar da operasyona alınır.
Mide kelepçesi şartları arasında hastanın psikolojik olarak sürece hazır olması da vardır. Operasyon sonrasında uzun süre belli bir diyete uygun hareket etmek gerekir. Bazı kişiler, diyete uymadıkları için kilo veremez. Mide bandı mide içerisine başarıyla yerleştirilse de hastanın diyete uymaması kilo kaybını engeller. Bu aşamada hekim, hasta ve diyetisyen iş birliği son derece önemlidir. Mide bandı taktıran kişiler, operasyon sonrası hekim kontrollerini ihmal etmemelidir.
Ameliyat sonrasında beslenme tavsiyelerine uymayan kişiler; kusma, kabızlık gibi problemler yaşar. Doğru beslenen kişilerde böyle sorunlar ortaya çıkmaz. Ayrıca protein yönünden zengin besinler tüketilmediği takdirde hastalarda saç dökülmesi de görülür. Bu sorunlar, hekimin önerilerinin uygulanması sayesinde kısa süre içerisinde ortadan kalkar.
Mide Bandı Nasıl Takılır?
Fazla kilolarına veda etmek isteyenlere, farklı özelliklere sahip bantlar takılır. Bu tıbbi malzemenin farklı dolum hacimlerine ve özelliklere sahip modelleri vardır. Kendi kendine şekil alan ve shape memory olarak adlandırılan bantlar vardır. Türkiye’de; Lapband, Swedish Adjustable Band ve Midband gibi çeşitler kullanılır. A.M.I Soft Gastric Band Premium ve Heliogast Advanced gibi modellerin de kullanılması mümkündür. Mide kelepçesi olarak bu seçeneklerden biri kullanılır.
Uygun ürün belirlendikten sonra cerrahi operasyona başlanır. İlk olarak hastaya genel anestezi uygulanır. Karın bölgesinin gereken hijyen koşullarına sahip olması için gerekenler yapılır. Karından, genişliği 1 cm bile olmayan bir kesi yapılır. Buradan yemek borusu ile mide birleşiminin olduğu yere ulaşılır. Birleşim noktası ile kelepçenin yerleştirildiği bölge arasında birkaç cm fark vardır.
Midenin çevresine, diğer doku ve organlara zararı olmayan kelepçede bir baloncuk yer alır. Cilt altına ve uygun alana yerleştirildikten sonra baloncuk şişirilir. Şişen baloncukta biriken besinler, tokluk hissi verir. Kapalı teknikle yapılan ameliyat, hastanın konforunu korumasını mümkün kılar. Operasyon sonrasında ameliyat izi kalmaz.
Mide kelepçesi çıkarılması kolay olan bir tıbbi malzemedir. Hekim tarafından gerekli görüldüğü durumlarda mide bandı çıkarılır. Ameliyat sonrası; kelepçenin kayması, enfeksiyon, vücudun baloncuğa alerjik tepki vermesi gibi durumlar nadir olarak görülür. Ancak profesyonel bir ekip tarafından yapılan operasyonlarda böyle riskler söz konusu olmaz.
Mide Kelepçesi Sağlıklı mı?
Mide kelepçesi, güvenilir bir cerrahi yöntem olarak kabul edilir. Ameliyat sonrasında gündelik hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Obezitenin günlük hayatınızda yarattığı zorluklardan kurtulmak için bu ameliyatı yaptırmakta fayda vardır.
Obezite, başka hastalıklara da yol açar. Hastanın günlük hayatı, obeziteden ciddi anlamda olumsuz etkilenir. Yapılan araştırmalar, dünyanın farklı yerlerinde her yıl 2,8 milyonun üzerinde insanın obezite nedeniyle hayatını kaybettiğini gösterir. Öte yandan diyabet hastalarının %44’ü, kalp hastalarının ise %23’ü obezite kaynaklı olarak bu sağlık sorunlarını yaşamaktadır (2). Hal böyle olunca söz konusu sağlık sorununun bir an evvel tedavi edilmesi gerekir. Tedavi yöntemi, hekim tarafından uygun görülmesi halinde mide kelepçesi olarak belirlenebilir.
Mide kelepçesi taktıranların yorumları genellikle olumludur. Operasyon sonrasında daha kısa sürede doyma hissi elde eden hastalar, öğünlerinde daha az yemek yer. Midenin üst kısmında kalan küçük mide poşu, kısa sürede dolarak tokluk hissiyatı sağlar. Özellikle hekim tarafından verilen beslenme rutinine uyanlar, fazla kilolarını kısa sürede kaybeder. Mide kelepçesi zararları genellikle her cerrahi operasyonda görülecek riskleri barındırır. Ancak bu risklerin ortaya çıkma ihtimali düşüktür. Çok düşük oranla emboli ve kanama gibi sorunlar görülebilir. Hekimin yönlendirmeleri ve verdiği ilaçlar ile bu gibi durumlar engellenir. Anesteziye bağlı ve her operasyonda söz konusu olan riskler de mevcuttur. Operasyon öncesinde hekiminiz tarafından riskler hakkında bilgilendirme yapılır.
Operasyonun olumlu etkilerini görmek için belli detaylara dikkat etmelisiniz. Yiyeceklerin çok yavaş yenmesi, dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Aynı zamanda mide kelepçesi ameliyatı olanlar, çiğneme sürecini uzun tutmalıdır. Asitli içecekler tüketilmemeli ve su, öğün aralarında içilmelidir. Doyduğunuzu hissettiğiniz anda yemek yemeyi kesmelisiniz. Kilo vermeyi kolaylaştırmak için hafif tempolu yürüyüş ya da farklı egzersizler yapılabilir.
Mide bandı taktıranlarda öğün sayısı en fazla üç olmalıdır. Operasyon sonrasında günlük en fazla 1500 kalorilik besin tüketilmelidir. Ayrıca protein alım miktarı ve kan düzeyi de ameliyat sonrasında düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu detaylara dikkat edildiği takdirde tüm fazla kilolardan sağlıklı bir şekilde kurtulabilirsiniz.