Mini Gastrik Bypass Ameliyatı
Mini gastrik bypass ameliyatı, obezite hastaları için uygulanan cerrahi yöntemlerden biridir. Siz de bu tedavi ile sağlıklı bir kiloya ulaşmanın ayrıcalığını yaşarsınız.
İçindekiler
Kilo problemi yaşayan kişilerin önüne sunulan cerrahi işlem seçeneklerinden biri mini gastrik bypasstır. Diyet ve egzersiz yaptıkları halde yeterli kiloyu veremeyen ve buna bağlı olarak sağlık sorunları yaşayan kişiler, mini gastrik bypass ameliyatı olabilir. Roux en y gastrik bypass olarak da adlandırılan operasyon için hem hekimin onay vermesi hem de diğer koşulların sağlanması gerekir.
Kapalı cerrahi ile ameliyat sırasında mide kapasitesini daraltmaya yönelik işlemler yapılır. Aynı zamanda besin emilimi de müdahale sırasında azaltılır. Mini gastrik bypass ameliyatı, uzman bir tıbbi kadro tarafından yapılır ve çok uzun saatler sürmez. Hastanın iyileşmesi, benzer operasyonlara nazaran daha kolaydır. Tabii ki bu noktada hastanın hekimin söylediklerine uygun hareket etmesi ve kontrollerini aksatmaması önemlidir.
Obezite hastalarında mevcut bazı sağlık problemleri, operasyonun önünde engel teşkil edebilir. Öte yandan alkol ve madde bağımlılıkları gibi durumlarda da ameliyatın yapılması belli sakıncalar doğurur. Hastanın sağlık öyküsü dinlendikten sonra operasyon onayı verilir. Gerekli durumlarda hekim tarafından alternatif yöntemler tavsiye edilir.
Ameliyattan sonra ne kadar kilo kaybı yaşanacağı konusunda net bir sayı vermek mümkün değildir. Kilo kaybı, hastadan hastaya değişir. Operasyon sonrasında mevcut sağlık sorunlarından da kurtulmak mümkün olur.
Mini Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
“Mini gastrik bypass nedir?” diye araştıranlar en çok operasyonun nasıl yapıldığını merak eder. Hastaya ameliyat sırasında genel anestezi yapılır ve müdahale sırasında kapalı cerrahi yöntemi uygulanır. Ameliyat sırasında ilk olarak 1 cm’lik genişliğinde olan 5-6 tane kesi oluşturulur. Ardından mide iki kısma ayrılır. Üst kısımda tüp mide meydana getirilir. Tüp mide, normal midenin oldukça küçük bir kısmıdır. Ameliyat sonrasında midenin diğer kısmı da vücutta kalır. Böylece bu kısmın salgılarından da vücut yararlanmaya devam eder. Bu obezite cerrahisi ameliyatıyla ince bağırsak ile tüp mide arasında bir bağlantı oluşturulur. Bağlantı için ince bağırsağın orta kısmından bir alan kullanılır.
Mini gastrik bypass ameliyatı olanlar, mide hacminin küçülmesi neticesinde kilo verir. Aynı zamanda besin emiliminin azalması ve operasyonun, hormonları düzenlemesi sayesinde de kilo kaybı sağlanır. İnce bağırsakların önemli kısmından gıda geçişi söz konusu olmaz. Gıdalar, tüp mide kısmına bağlanan bağırsağa aktarılır.
Mini gastrik bypass ameliyatı sonrasında hasta, daha kolay doyma hissine ulaşır. Böylece kilo kaybı kolay bir şekilde gerçekleşir. Yüksek tansiyon, kolesterol, tip 2 diyabet gibi problemlerin çözülmesi için de operasyon fayda sağlar. Mini gastrik bypass geri dönüşüm olanağı vardır. Bu nedenle çok fazla kişi tarafından tercih edilir. Ameliyat sonrasında, birçok cerrahi obezite işleminden sonraki gibi özel bir beslenme planı oluşturulur.
Kimler Mini Gastrik Bypass Ameliyatı Olabilir?
Obezite cerrahisinde hastaların gerekli şartları sağlaması halinde ameliyat olması mümkündür. Mini gastrik bypass operasyonu, 18-65 yaş aralığındaki kişilere uygulanır. Ancak bu durumun istisnaları olabilir. Gerekli şartlardan biri vücut kitle indeksinin 35 ve daha fazla olmasıdır. Vücut kitle indeksi 30’dan fazla olanlar ise obeziteye ve farklı hastalıklara sahip oldukları takdirde operasyona alınır.
Tüp mide ameliyatı ve farklı yöntemler sonrasında bir başarısızlık yaşandıysa alternatif olarak bu yöntem denenebilir. Hastanın rutin ameliyat ve anestezi koşullarını da sağlaması beklenir. Teknik olarak gerekli koşulları sağlayanlar, ameliyat ile fazla kilolarından kurtulabilir.
Kilo vermeye psikolojik açıdan hazır olmak da bu süreçte önemlidir. Hasta, kilo vermeye kararlı olmalıdır. Operasyon sonrasında uyulması zorunlu belli kurallar var. Söz konusu kurallar, kilo verme sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması açısından önemlidir. Mini gastrik bypass ameliyatı olmak isteyenler, hekimden sürecin nasıl ilerleyeceğini öğrenir. Bu sayede sürece kendilerini daha kolay bir şekilde hazırlayabilirler.
Hormon bozukluğu olanlar, kanser hastaları ve yakın zamanda gebelik planı yapanlar; ameliyat olamaz. Bazı hastaların durumu da anestezi için uygun olmayabilir. Hekim tarafından yapılacak kapsamlı muayene ve diğer tetkikler neticesinde bu sorunların olup olmadığı anlaşılır.
Mini Gastrik Bypass Yan Etkileri Nelerdir?
Mini gastrik bypass ameliyatı sonrasında bazı yan etkiler ortaya çıkar. Safra reflüsü, yaygın yan etkilerden biridir. Ancak bu sorunun ortaya çıkmaması için hekim tarafından gerekli müdahale yapılır. Mini gastrik bypass operasyonu sonrasında safra salgısı, küçük tüp mideye bağlanan ince bağırsak üzerinden devam eder.
Nadiren mide ülseri ortaya çıkabilir. Hastanın kontrolleri sırasında ülser oluşup oluşmadığı devamlı kontrol edilir. Böylece başlangıç aşamasında teşhis koymak mümkün olur. Mini gastrik bypass ameliyatından sonra dumping sendromu da yaşanabilir. Bu durum genellikle ameliyatlı kişinin karbonhidrat tüketiminden kaynaklanır.
Obezite ameliyatları sonrası bulantı, kusma gibi problemler genellikle normal kabul edilir. Böyle problemler, kısa süre içerisinde geçer. Kısa süren ishal de olası problemler arasında gösterilebilir. Aşırı kilo kaybı ya da istenilen kilo kaybı seviyesine erişememe de söz konusu olabilir. Uzman bir hekim tarafından yapılan operasyondan sonra yan etkiler, asgari seviyede kalır. Hastanın şikayetlerine göre mini gastrik bypass revizyon yapılması mümkündür.
Yan etkiler genellikle çok nadir şekilde görülür. Hasta, konforlu bir şekilde günlük hayatına devam eder. Mini gastrik bypass ameliyatı faydaları daha ağır basan bir operasyondur. Hasta, daha rahat hareket eder ve sağlık sorunları hafifler. Ayrıca fiziksel görünümde ciddi bir iyileşme olduğu için hastalar, psikolojik açıdan da kendisini iyi hisseder.
Mini Gastrik Bypass Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Mini gastrik bypass sonrası beslenme planı kapsamında ilk birkaç gün sıvılarla beslenme önerilir. Et suyu, şekersiz su, süt gibi sıvılar tüketmek gerekir. Sıvılarda bir sorun olmadığı takdirde püre besinlere geçmek mümkündür. Bu aşamada ciddi yan etkiler ortaya çıkması halinde hekiminizle hemen iletişime geçmelisiniz. Püre tüketimi sürecinde çift çekilmiş kıyma, yumurta, balık, süzme peynir tüketebilirsiniz. Mini gastrik bypass ameliyatı sonrasında su ve katı gıdaları aynı anda yememeye dikkat etmelisiniz. Katı besini tükettikten sonra bir saat geçince sıvılara yönelme şansınız vardır.
Püre tüketimi yaklaşık birkaç hafta sürer. Mini gastrik bypass 1. ay sonrası beslenme aşamasında yumuşak yiyeceklere geçiş yapılır. Doğranmış et, yumuşak meyveler, konserveler ve sebzeler; bu aşamada tüketilebilir. Sekiz hafta sonunda yavaş bir şekilde normal gıdaya geçilmelidir. Ancak küçük tüp mide, normal gıdaların bazılarını sindirmekte zorlanabilir. Kızartma ve gazlı içecekler gibi mideyi normal zamanda da yoran yiyecekleri, mini gastrik bypass sonrasında da tüketmemeniz ya da çok dikkatli tüketmeniz gerekir.
Operasyondan üç-dört ay sonra normal bir beslenme düzenine geçersiniz. Ancak kesinlikle vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketmeniz gerekir. Çünkü emilimin azalması nedeniyle vitamin ve mineral eksiklikleri ortaya çıktığı için ömür boyu takviye almanız da gerekir. Hastalara kas kaybını önlemek adına protein tozu da verilebilir.
Kilo verme süreci, ameliyat sonrasında başlar. İlk iki yılda fazla kiloların en az yarısının gitmesi hedeflenir. Kiloların kaybında, hastanın hekim tavsiyesine göre hareket etmesi önemli bir unsurdur. Hasta, kilo kaybını desteklemek için düzenli olarak egzersiz yapmalıdır. Fakat operasyondan sonra çok ağır egzersizler yapmaktan kaçınmalısınız.