Revizyon Tüp Mide Cerrahisi
Olumlu sonuç alınamayan tüp mide operasyonları, başarılı bir şekilde revize edilir. Revizyon tüp mide cerrahisi ile yeniden kilo verme şansı elde edersiniz.
İçindekiler
Obezite ameliyatları sonrasında çeşitli komplikasyonların ortaya çıkması ya da istenilen sonucun elde edilememesi durumunda revizyon cerrahisi bir gerekliliktir. Pek çok obezite ameliyatı fazla kilolardan kurtulmak konusunda başarılı olsa da hastaların ameliyat sonrası yaşam tarzını ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmemesi beraberinde revizyon cerrahisine gerek duyulacak durumları getirebilir. Revizyon cerrahisi ile önceki girişimler düzeltilebilir ya da değiştirilebilir. Obezite ameliyatı sonrası hastaların belirlenmiş olan hedeflere ulaşamaması, her zaman hastaların belirli kurallara uymamaları nedeniyle değil, aynı zamanda teknik sorunlar sebebiyle de olabilir. Bu yüzden revizyon mide cerrahisi öncesinde operasyonunun başarısızlığının nedenleri tespit edilmeli, revizyon cerrahisi de bu nedenler üzerinden planlanmalıdır.
Revizyon Cerrahisi Nedir?
Önceden gerçekleştirilen cerrahi bir operasyonun sonuçlarının hasta için tatmin edici olmaması, başarısız bir sonuç elde edilmesi ya da çeşitli komplikasyonlar oluşması nedeniyle tekrarlanması revizyon cerrahisi olarak adlandırılır. Revizyon cerrahisinde bazen aynı prosedürler tekrarlanırken, bazen de farklı prosedürler uygulanabilir. Örneğin tüp mide ameliyatı sonrası kaçak oluşması ya da hastaların istenilen miktarda kilo verememesi revizyon cerrahisi gerektiren durumlardan biridir. Ayrıca bazı estetik operasyonlar sonrasında da revizyon cerrahisi gerekir fakat bu tamamen farklı bir uygulama alanıdır. Revizyon cerrahisi için genellikle ilk operasyonun üzerinden bir süre geçmesi beklenir. Bu süreçte çeşitli tetkikler ile revizyon cerrahisi gerektiren durumun tespiti yapılır ve hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir.
Özellikle obezite hastalarının kilo vermek için tercih ettiği yöntemlerden olan sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı) ve gastrik bypass sonrasında revizyon cerrahisi gerektiren durumlar ortaya çıkabilir. Bugüne kadar yapılan araştırmalar, gerçekleştirilen tüp mide ameliyatı ya da gastrik bypass gibi operasyonların yalnızca yüzde 10’luk kısmının revizyon cerrahisi gerektirdiği yönündedir. Bir hasta için revizyon cerrahisine karar verilebilmesi için öncelikle ilk ameliyatın sonuçlarının görülmesi beklenmelidir. Uzman cerrah tarafından gerçekleştirilecek olan kapsamlı değerlendirme sonucunda eğer sonuçlar istenildiği gibi değilse, revizyon cerrahisi süreci başlatılır.
Revizyon Cerrahisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Revizyon cerrahisi özellikle obezite hastalığının tedavisi için gerçekleştirilmiş ilk ameliyat sonrası uygulanır. Örneğin mide bandı, gastrik bypass, tüp mide ameliyatı ya da duodenal switch gibi operasyonların sonrasında revizyon cerrahisi gerekebilir. Bu operasyonların her biri farklı prosedürler içerdiğinden, revizyon ameliyatı gerektiren durumlar da birbirinden farklı olabilir.
Obezite hastalığı olan hastaların fazla kilolarından kurtulmak için uyguladığı yöntemlerin her birine beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişiklikleri eşlik etmelidir. Revizyon cerrahisi de genellikle teknik hatalar değil, kişinin bu kurallara istenildiği gibi riayet etmemesi nedeniyle gerekli hale gelir. Dolayısıyla revizyon cerrahisi öncesi hastaların bu değişiklikleri hayatlarına uygulamaları büyük önem taşır. Revizyon cerrahisi sonrası hastaların bir daha kilo almayacağını düşünmesi, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişiklikleri konusunda daha rahat davranmasına neden olursa, bu durum geri kilo alımı yaratabilir.
Reflü şikayeti olan ve bu nedenle medikal tedavi almayı reddeden ya da vitamin desteği almak istemeyen hastalar için revizyon cerrahisi uygun değildir. Benzer şekilde yemek yeme bozukluğu olan ya da madde kullanan bireylere de revizyon cerrahisi yapılamaz. Revizyon cerrahisi uygulanabilecek olan durumlar ise şunlardır:
Tüp Mide Revizyon Ameliyatı
Tüp mide ameliyatı midenin bir kısmının alınarak tüp şekline getirilmesi işlemidir. Bu operasyon sırasında açlık hormonlarının salgılandığı kısım da alındığından, hastalar daha az yeme ihtiyacı duyar ve bu da kilo vermeye yardımcı olur. Fakat operasyon sonrasında hastanın beslenme alışkanlıklarına uymaması ve yaşamını bu yeni düzene göre devam ettirmemesi midenin genişlemesine ve hastaların kilo almasına neden olur. Kilo kaybının beklenenden az olması ya da hastaların başlangıç noktasındaki kilosuna geri dönmesi durumunda ise tüp mide ameliyatı revizyon cerrahisi uygulanır.
Bazen tüp mide ameliyatı sonrası genişleme, sıkışma ya da kaçak gibi durumlar ortaya çıkabilir. Özellikle kaçak durumunda mide asidi ya da mide içeriği karın bölgesine sızmaya başlar ve hastalar karın ağrısı gibi şikayetler yaşayabilir. Bu durumu düzeltmek için de tüp mide revizyon ameliyatı yapılması gerekir.
Tüp mide ameliyatı için revizyon cerrahisi de yine sleeve gastrektomi ile yapılabilir. Fakat gerekli görüldüğü durumlarda gastrik bypass, mini gastrik bypass, duodenal switch ya da SADI-S ameliyatı gibi yöntemlere de başvurulabilir. Revizyon tüp mide ameliyatlarının sonrasında hastaların kilo verme ihtimali ilkine oranla çok daha yüksektir. Komplikasyon riski ilk operasyona göre daha fazla olsa da başarı oranı son derece yüksektir.
Gastrik Bypass Revizyon Cerrahisi
Mide bandı gibi daha eski yöntemlerin artık daha az kullanılmaya başlaması ile gastrik bypass ameliyatları tüp mide ameliyatı ile birlikte en çok kullanılan yöntem haline gelmiştir. Gastrik bypass her ne kadar başarı oranı yüksek bir operasyon olsa da zaman zaman hastanın yaşam tarzına bağlı olarak istenilen sonucu vermeyebilir. Bunun nedeni genellikle mide poşu ile bağırsak arasındaki geçişin genişlemesidir. Böyle durumlarda gastrik bypass revizyon cerrahisi ile geçiş yolu daraltılır ve hastaların tokluk hissederek kilo vermeleri sağlanır. Gastrik bypassın sonrasında gerçekleştirilen revizyon cerrahisi genellikle endoskopik yöntemle yapılır.
Duodenal Switch Ameliyatı Revizyon Cerrahisi
Duodenal switch ameliyatı aşırı kilolarından şikayetçi olan hastaların kilo kaybı yaşaması ve aşırı kilolara bağlı metabolik hastalıkların tedavi edilmesi konusunda etkili bir yöntemdir. Özellikle tip 2 diyabet, uyku apnesi ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Duodenal Switch ameliyatının ilk aşamasında sleeve gastrektomi ile mide hacmi azaltılır ve hastaların daha az gıda ile doyması sağlanır. Diğer aşama ise biliopankreatik diversion aşamasıdır. Bu aşamada ince bağırsak ile mide tüpü arasındaki bölge korunur fakat ince bağırsağın bir kısmı devre dışı bırakılır. Böylece tüketilen gıdaların bir kısmı sindirilmeden vücuttan atılır ve bu durum kilo kaybına yardımcı olur.
Duodenal switch ameliyatının sonrasında yetersiz kilo kaybı, metabolik sorunların kontrol altına alınamaması ya da operasyona bağlı komplikasyonlar nedeniyle revizyon cerrahisi gerekebilir. Revizyon cerrahisi ile mide tüpünün ya da ince bağırsağın yeniden düzenlenmesi gerekebilir. İkinci operasyon genellikle sorunların çözülmesine ve hastaların arzu ettikleri sonucu elde etmelerine yardımcı olur.
Revizyon Cerrahisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Obezite cerrahisi sonrasında tekrar kilo alımı gerçekleştiyse, ilk ameliyat başarısız olmuş demektir. Revizyon cerrahisinde ameliyat öncesi uyulması gereken kurallar olduğu gibi, ikinci operasyonun başarılı olması için ameliyat sonrası uyulması gereken bazı kurallar da bulunur. Bu kurallar şu şekilde listelenebilir:
- Doktor tavsiyelerine tam olarak uyulmalı, reçete edilen ilaçlar düzenli olarak, aksatmadan kullanılmalıdır,
- Diyet ya da aktivite programlarına harfiyen riayet edilmelidir,
- Fiziksel aktivitelere yavaş yavaş başlamak, aktivite seviyesini zamanla artırmak gerekir,
- Yara bakımı düzenli olarak yapılmalı, bölge hijyeni sağlanmalıdır,
- İyileşme sürecini olumsuz olarak etkileyeceğinden ve kilo üzerinde ciddi etkiye sahip olduğundan sigara ve alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır,
- Gerekli görüldüğü durumlarda geçiş süreci için psikolojik destek alınabilir,
- Kontrol ve takip muayeneleri gününde ve zamanında gerçekleştirilmelidir,
- Hastalar süreç hakkında kapsamlı bir şekilde bilgilendirilmeli, ters giden herhangi bir durumda doktora müracaat edilmelidir.
Her ne kadar bu noktaların her biri çok önemli olsa da beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek, yaşam tarzını tavsiye edildiği şekilde değiştirmek revizyon cerrahisi sonrası en önemli noktadır. Siz de revizyon cerrahisi sonucu operasyon başarısını artırmak adına tüm bu kurallara uymaya mutlaka özen göstermelisiniz!
Revizyon Cerrahisi Riskleri
Obezite cerrahisinde revizyon ameliyatları ilk operasyona göre biraz daha risklidir. İlk ameliyatta her 100 hastadan bir ya da iki tanesinde komplikasyon meydana gelirken, revizyon cerrahisi sonrası her 100 hastadan üç ya da dört tanesinde komplikasyon oluşur. Dolayısıyla hem ilk ameliyatta hem de revizyon cerrahisinde başarı oranlarının yüzde 96 ile 99 bandında olduğu söylenebilir. Yine de obezite cerrahisi ve revizyon cerrahisi nedeniyle ortaya çıkan riskler, obezite hastalığının kendisi nedeniyle ortaya çıkan risklerden daha fazla değildir. Yani obezite nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşama riski, obezite cerrahisi komplikasyonları nedeniyle sağlık sorunları yaşanması riskinden daha yüksektir. Bu yüzden hastaların daha kaliteli ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek adına obezite cerrahisine başvurmaları ve obezite hastalığından kurtulmaları büyük önem taşımaktadır.
Revizyon Cerrahisi Fiyatları
Hemen hemen tüm operasyonlarda olduğu gibi revizyon cerrahisi fiyatları da pek çok farklı faktörden etkilenir. Çünkü her hastanın ihtiyaçları farklıdır. Obezite cerrahisinin revize edilmesini gerekli kılan durum, izlenecek prosedür, hastanın genel sağlık durumu, hastanın yatış süresi, kliniğin kalitesi, uzman cerrahın deneyimi gibi pek çok faktör revizyon cerrahisi fiyatlarını etkiler. Aynı zamanda coğrafi olarak da çeşitli fiyat farklılıkları gündeme gelebilir. Örneğin revizyon cerrahisi İstanbul bölgesinde çok daha yaygın şekilde yapılır. Bu sebeple farklı fiyat alternatifleri bulmak mümkündür. Yine de burada dikkat edilmesi gereken nokta fiyatların ekonomik olması değil, kendinizi teslim ettiğiniz cerrahın alanında uzman ve deneyimli olmasıdır. Böylelikle güvenilir ellerde ameliyata girdiğinizden ve sonuçların arzu ettiğiniz gibi olacağından emin olabilirsiniz.
Siz de obezite cerrahisi ameliyatına dair kapsamlı bilgi almak, hem tüp mide hem de bypass ameliyatı sonrası revizyon cerrahisi için gerekli prosedürleri öğrenmek isterseniz, randevu oluşturmak için hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.